Wat?

Wat is het concept?

De achterliggende gedachte is mensen en vooral de bewoners van Terneuzense binnenstad meer te betrekken bij hun eigen omgeving. Dit willen we doen door de verborgen verhalen van Terneuzen boven water te halen en weer voor het voetlicht te brengen. Want als mensen meer weten over hun eigen omgeving, zullen ze vanzelf beter voor hun die omgeving zorgen. Dus meer waardering voor en trots op Terneuzen.

Wat is Schitterend Water?

Terneuzen is altijd verbonden geweest met het water en zal dat altijd blijven. Water voel je overal om je heen. Water geeft en neemt leven. Aan de oever van de Schelde ligt Terneuzen, de ruwe diamant die wordt opgeschuurd door de elementen, tot er verschillende facetten ontstaan. Daarom is water schitterend in al zijn facetten.

In Schitterend Water zagen wij de kapstok om de verschillende facetten (thema’s) van onze ruwe diamant onder te brengen:

Facet: Ontstaan
landtong – neus -Spaanse oorlog – vestingsstad – industriestad


Facet: Werkstad
werkstad – parlevinkers – van kleine naar grote industrie – arbeid


Facet: Generaties
families – mensen – vrouwen


Facet: Stromingen
in de muziek (jazz) – in de architectuur – kunst


Facet: Dynamiek
van water – stadse leven – beweging


Facet: Waterland
scheepvaart – waterland – knooppunt water/land – navigeren – werf

Vormgeving

De verschillenden facetten zijn samengebracht in een grafische voorstelling van een diamant met binnen haar facetten de verschillende thema’s.

Wat gaan we doen?

In de komende jaren willen wij de stad een boost geven in de vorm van lichtkunst. De lichtkunst zal altijd te zien zijn in het straatbeeld, en in de loop der tijd een verhalenroute vormen. Elk lichtobject verbeeldt een verborgen verhaal van Terneuzen. Het eerste verhaal dat we onder de aandacht willen brengen is het verhaal van Het Arsenaal in de Nieuwstraat.

De verborgen verhalen van Terneuzen zullen in een catalogus worden ondergebracht bij het erfgoedplatform Atlantis.